Termékajánló

Termék részletekDr. Schőner Alfréd: A pokol traktátusa képekben

-80%
Dr. Schőner Alfréd: A pokol traktátusa képekben
1 400 Ft+ ÁFA= 1 470 Ft
Akció: 285 Ft+ ÁFA= 299 Ft
Kezdete: 2021.09.06   Vége: 2099.09.21
  • Dr. Schöner Alfréd: A pokol traktátusa képekben

    A szerző rabbi, egyetemi tanár, művészettörténész, író és történész. Hosszú éveken keresztűl volt Izrael egyetemein oktató.

    Az átfogó mű elkészültéhez a gondolatot a Nagy Hevra Kadisa kéziratos könyve és Schőner Alfréd 1984-es doktori disszertációja adta. Az alkotást – Ungvári Tamás ajánlásával, Oláh János szerkesztésében adtuk ki. A kötet nem csupán a zsidó élet szokásait, a Chevra Kadisák (Szent Egyletek) működését, tagjainak megválasztását mutatja be részletesen, hanem a XVIII. században élt zsidók félelmeiről, hiedelmeiről is tudósít. A kortörténeti dokumentumként is értékelhető könyvet ismeretlen szerzők feltehetőleg 1792-ben kezdték írni. A mű fő témaköre a Pokol (Hinnom völgye, Gyehenna) és az ezzel kapcsolatos fokozatosan formálódó zsidó világnézet, amelyre későbbiekben a keresztény irodalom pokoljárásainak motívuma is hatott. A tehetséges alkotó, sofer a kompozíciók legtöbbjénél önálló értelmező szöveget fogalmazott meg. A szerkesztőkben részletekre érzékeny, a kabbalisztikus irodalomban, vallástudományban jártas széles látókörű embereket ismerhetünk meg. A meghökkentő illusztrációkat – kiváltképp a holtak pokolbéli szenvedéseit – intenzív, realista színhasználat és formaérzékeltetés jellemzi. Az alkotás érdekessége még, hogy az ábrázolások keretdíszítéseiben gyakran megjelennek az adott kor népi, helyi művészeti ornamentális elemei is, így válik a komplex alkotás az adott korszak zsidóságának és hiedelemvilágának korhű dokumentumává. 

    A könyv egyben annak is bizonyítéka, hogy Nagykanizsán egykor komoly, nagy múltú zsidó közösség működött. A művészettörténeti tanulmány készítéséhez a kor prominens alakjai járultak hozzá. A régi zsidó közösség életét bemutató könyv köré épülő installáció átvezetett minket a művészettörténeti elemzés világába. Így az első teremben az archív fotókon keresztül korabeli zsidó emlékeket bemutató slideshowt a Múzeum gyűjteményét képező nagykanizsai műtárgyak kiállítása követte.

    A kötet 2008-ban jelent meg.