Termékajánló

Termék részletekDr. Goldberger Tamás: Egyszer volt beregszászi zsidó polgárok

Dr. Goldberger Tamás: Egyszer volt beregszászi zsidó polgárok
4 476 Ft+ ÁFA= 4 700 Ft

Dr. Goldberger Tamás: Egyszer volt beregszászi zsidó polgárok

– Szemelvények Beregszászban és vonzáskörzetében egykor élt zsidók életéből.„Az itt közreadott gyűjtemény az 1989-ben, Izraelben megjelent Halevi Jehosua: Berehovo-Beregszász zsidósága képekben című szép kiadványt nem pótolhatja, de kiegészítheti.

Jómagam életem első 35 évét Beregszászban éltem le. Sajnálom, hogy ez idő alatt soha eszembe sem jutott megkérdezni az akkori idősebbektől, milyen is volt régen a szülőhelyem, kik és hogyan éltek itt.

Az elmúlt időben ezért kezdtem el kutatni Beregszász zsidóságának múltját. Történelmi, levéltári forrásokon túl a digitálisan hozzáférhető korabeli sajtót kutattam módszeresen. Azzal a szilárd elhatározással kezdtem el a felkutatott információk „összerakását”, hogy eközben kerülöm érzelmeim kinyilvánítását, de ez valószínűleg nem mindig sikerült. Az összegyűjtött adatok, dokumentumok, régebben itt élt emberek, nevek sokasága, családok, hírek, történések és sorsok kronológiai bemutatásával próbáltam meg felidézni a mára teljesen eltűnt és el is feledett beregszászi zsidó közösségeket.

Nem titkolt reményem az, hogy e gyűjtemény egy szaktörténész kezében megfelelő alapot nyújt majd a Beregszászban és környékén egykor élt zsidó polgárságról szóló kutatáshoz.”

Külföldre postázást megelőzően mindig kérjen külön ajánlatot a szállításra vonatkozóan!