Termékajánló

Termék részletekKlezmerész együttes: Mazel Tov (CD)

Klezmerész együttes: Mazel Tov (CD)
1 990 Ft+ ÁFA= 1 990 Ft
Mazel Tov –a KLEZMERÉSZ Együttes legújabb, második lemezének címe. Mazel tov jelentése: jó szerencsét. Ezzel a CD-vel kíván az együttes jó szerencsét a hallgatóknak. A lemez kiadása jó alkalmat kínál, hogy megkérdezzük Garai Pétert hogyan is kezdődött.

Garai Péter: Mint sok minden az életben, ez is a véletlenen múlt. 2002-ben egy régi ismerősöm megkeresett, hogy Balogh József klarinét művész a Bálint Házban istápol egy vegyes korosztályú, főleg klarinétosokból álló, klezmer-félét játszó csapatot, amelyből az idősebbek egy önálló együttest alakítanának. Emlékszik, hogy én valaha zenéltem, nincs-e kedvem beszállni. Némi gondolkodás után igent mondtam, – akkor már legalább 35 éve nem volt dobverő a kezemben. Együttesünk, a KlezMix, 2004-ben, az első önálló koncertünket követően két részre szakadt. Mégis, ez volt a KLEZMERÉSZ kezdőpontja.

A felbomlás után Zala Judit hegedűsünk, Sós Judit énekesünk és jómagam úgy gondoltuk, kár lenne az eddigi munkát veszni hagyni. Új csapatot szerveztünk. Csatlakozott hozzánk Kiglics József klarinétos, Tar Kata „Yossl” gitáros, és egy új énekesnő Török Judit. Aki pedig az együttes próbáit vezette évekig, Lisznyai Mária, a Dohány zsinagóga orgonistája. Segítségünkre volt a MAZSIKE, később pedig a Frankel körzet, akik próba lehetőséget biztosítanak számunkra.

Első önálló koncertünket 2005 februárjában adtuk a Budai Micve Klubban. Mint afféle kezdők, remegő lábakkal előadtuk szerény összeállításunk. Azóta nem remeg a lábunk és repertoárunk lehetővé teszi több estére való műsor összeállítását. A klezmer zene, a zsidó folklór része. Dallamvilágában megtaláljuk a befogadó népek melódiáit. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak, vagy ezek keveréke. Mi igyekszünk ezeket a hagyományokat követni. Repertoárunkban szerepelnek jiddis, héber, szefárd dalok, hangszeres darabok, valamint a híres magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már. Specialitásunk a kétszólamú ének, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

klezmerész_mazeltov_cimlapra

Csapatunk 2008 decemberében egy nagybőgőssel bővült, Temple Ricsi személyében. 2010-ben gitárosunk külföldi megbízatása miatt kivált, helyére Temple Rony, Ricsi fia érkezet, aki a gitár mellett bendzsó játékával is színesíti a műsort.

Bár nagyon kedveljük a műhely munkát, a zenélés sava-borsát a fellépések adják. Rendszeresen koncertezünk a Frankel zsinagógában, az Újpesti körzetben, a Spinoza Házban és a MAZSIKE által szervezett programokon, többek közt az Európai Zsidó Kultúra Napján. Felléptünk az ország számos helységében, ill. Szlovákia több városában is. Idén együttesünk nyitotta meg a Zsidó Nyári Fesztivált. 2010-ben szerveztünk egy nemzetközi Klezmer Fesztivált Balatonfüreden. Szívesen vállalunk fellépést nemes célú jótékonysági eseményeken, ill. egyedi rendezvényeket is vállalunk.

Most megjelent második lemezünkön olyan zenei „delikateszeket” válogattunk össze, melyek méltán kelthetik fel a hallgatók érdeklődését. Lendületesebb és lírai, jiddis, héber és szefárd, énekes és zenekari számok váltják egymást.

forrás: https://www.szombat.org/
  • Mazel Tov –a KLEZMERÉSZ Együttes legújabb, második lemezének címe.
    Mazel tov jelentése: jó szerencsét.
    Ezzel a CD-vel kíván az együttes jó szerencsét a hallgatóknak. A lemez kiadása jó alkalmat kínál, hogy megkérdezzük Garai Pétert hogyan is kezdődött.